Παρασκευή, 6 Μαΐου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Η Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου εξ αφορμής δημοσιευμάτων περί διοργανώσεως από την Ένωση Αθέων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος -μεταξύ αυτών και στην πόλη μας- «Φανερού Δείπνου»  κρεατοφαγίας την Μεγάλη Παρασκευή 29-4-2016 επιθυμεί να επισημάνει τα εξής:
α. Η  νηστεία της Μεγάλης Παρασκευής, προτείνεται από την Εκκλησία προς τα μέλη της ως οδός σωτηρίας και ομοιώσεως προς τον Χριστό και δεν περιορίζεται μόνον στην αποχή από τις τροφές, αλλά έχει έναν ευρύτερο χαρακτήρα: είναι «παθών αποχή, επιθυμιών χωρισμός, καταλαλιάς, ψεύδους και επιορκίας» σύμφωνα με τον ιερό υμνογράφο.
β. Όλη η παράδοση και η ζωή της εκκλησίας βιώνεται από τον άνθρωπο ελεύθερα. Ο χριστιανός με ελευθερία έρχεται να ταυτίσει το θέλημά του με τις εντολές του Θεού, πρώτη από τις οποίες σύμφωνα με το βιβλίο της Γενέσεως είναι η νηστεία. Όλη η αγωγή της Εκκλησίας είναι αγωγή ελευθερίας, αφού βασίζεται στην πρόσκληση του Κυρίου «όστις ΘΕΛΕΙ οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον Σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι» (Μρκ. 8.34 -9.1).
γ. Υπό το πρίσμα των ανωτέρω η Εκκλησία σέβεται την επιλογή του καθενός να νηστέψει ή να μην νηστέψει, να πιστεύει ή να μην πιστεύει. Όμως η πραγματοποίηση και η δημοσιοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων προκαλεί τον λαό.


                                                                        Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως