Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2020.


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΞΑΝΘΗΣ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΒΑΦΕΪΚΩΝ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2020

Αγαπητοί ενορίτες,
Εφαρμόζοντας την  εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και την Κ.Υ.Α. των αρμοδίων υπουργείων, η Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης ορίζει τα κάτωθι:
1.       Σε όλους τους ναούς θα τελεστούν όλες οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος με λιτό και σεμνοπρεπή τρόπο, ξεκινώντας από το πρωί της Κυριακής των Βαΐων. Προϋπόθεση για την τέλεση των ιερών ακολουθιών είναι να γίνουν αυτές κεκλεισμένων των θυρών και μέχρι 4 ατόμων ευρισκομένων στον Ιερό Ναό. Μέσα στα 4 άτομα συμπεριλαμβάνονται και ο ιερέας και ο ψάλτης.
2.      Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει αυστηρά εντός του Ιερού Ναού.
3.  Κωδωνοκρουσία θα γίνει α) στον εσπερινό της Αποκαθηλώσεως την Μεγάλη Παρασκευή για τριάντα λεπτά (30΄) και β) το βράδυ της Αναστάσεως στις 12 τη νύχτα  κατά την Χαρμόσυνον Εξαγγελία της Ζωηφόρου Αναστάσεως με το «Χριστός Ανέστη».
4.       Η τελετή της Αναστάσεως θα λάβει χώρα αυστηρώς εντός του Ιερού Ναού και κεκλεισμένων των θυρών.
5.     Το Άγιο Φως, με απόφαση του κράτους θα έρθει στη χώρα μας αλλά δεν θα γίνει διανομή του στους πιστούς.
6.      Όλες οι Ιερές Ακολουθίες θα μεταδοθούν α) τηλεοπτικά από το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Next και β) ραδιοφωνικά από τον Σταθμό της Ιεράς μας Μητροπόλεως «Διακονία» 93,8 fm.
7.  Η Ιερά Σύνοδος υπενθυμίζει παλαιότερη απόφασή της η οποία βρίσκεται σε συμφωνία με τους Ιερούς Κανόνες διά της οποίας επιτρέπει την κατ’οικονομία κατάλυση της αυστηρής νηστείας της Μεγάλης Εβδομάδος  ιδιαίτερα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως γέροντες, ασθενείς, έγκυες, θηλάζουσες και λεχώνες και όσοι αναρρώνουν από ασθένειες. Αυτό αφορά αναστολή της εφαρμογής και όχι κατάργηση του Ιερού Κανόνος της νηστείας σε όσους έχουν προβλήματα υγείας.
8.     Είναι απόλυτη ανάγκη να συμμορφωθούμε όλοι στις υποδείξεις της Ιεράς Συνόδου, διότι η πιστή τήρησή τους θα εξασφαλίσει την επέκταση της τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος σε όλους τους Ιερούς Ναούς.

Καλό Πάσχα και Eυλογημένη Ανάσταση!


Εκ του Ιερού Ναού