Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΞΑΝΘΗΣ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ.225 ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ





ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠ. ΑΡΙΘΜ. 225

ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Προς
τον Ιερό Κλήρο
και τον ευσεβή λαό
της καθ  ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
  Ο τόπος μας, η πατρίδα μας, αλλά και ο κόσμος ολόκληρος εδώ και μήνες βιώνουν τη σαρωτική πανδημία του κορωνοϊού, από την οποία έχουν νοσήσει χιλιάδες συνάνθρωποί μας, πολλοί από τους οποίους μάλιστα κατέληξαν.
  Η περιοχή μας επλήγη και αυτή από την πανδημία, εις τρόπον ώστε να χρειαστεί η επιβολή ειδικών μέτρων, που δεν ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα. Η εφαρμογή των μέτρων αυτών από την πλειοψηφία του λαού υπήρξε παράγοντας αποφασιστικός ώστε να περιοριστεί η διασπορά της νόσου στην τοπική μας κοινωνία. Αυτό δεν θα πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε. Κάθε θάνατος αποτελεί και μία τραγωδία, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι οι συνάνθρωποι μας πεθαίνουν ολομόναχοι, χωρίς καν την παρουσία των αγαπημένων τους, οι οποίοι πολλές φορές δεν μπορούν να παρασταθούν ούτε καν στην εξόδιο ακολουθία!
  Ως ποιμενάρχης της τοπικής μας εκκλησίας από την πρώτη στιγμή προσεύχομαι για τον λαό μας και για ολόκληρο τον κόσμο, προσεύχομαι για όλους εκείνους που δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία, στις κλινικές, στα ιατρεία, στα ιδρύματα, το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και για τον κάθε ένα που σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς υπερβάλει τον εαυτό του χάριν του κοινωνικού συνόλου!
  Μία υπέρβαση κλήθηκε να κάνει και η Εκκλησία, ευθύς εξ αρχής. Έφθασε στην οδυνηρή απόφαση να περιορίσει στο ελάχιστο δυνατό τις ιερές ακολουθίες, με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας κεκλεισμένων των θυρών!
 Η απόφαση πονάει όλους μας.  Είναι, ωστόσο, αναγκαία και επιβε-βλημένη, χάριν της σωτηρίας του πλησίον, του αδελφού μας.



Μέχρι σήμερα οι εφημέριοι με πόνο και συνοχή καρδίας τήρησαν τα επιβεβλημένα μέτρα. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου απευθύνθηκε εγκαίρως στα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου κατά την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα να ισχύσουν νέες ρυθμίσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν τη λειτουργία όλων των Ιερών Ναών, στο βαθμό και το μέτρο που αυτό είναι εφικτό, υπό τις παρούσες συνθήκες της πανδημίας.
  Έτσι με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Παιδείας,  από την 12η Απριλίου, Κυριακή των Βαΐων ως και την 20η Απριλίου, Δευτέρα του Πάσχα, όλοι οι Ιεροί Ναοί της καθ  ημάς Ιεράς Μητροπόλεως θα λειτουργήσουν, τηρώντας το πρόγραμμα των ακολουθιών της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, με τον ελάχιστο απαραίτητο αριθμό εκκλησιαζομένων:  έναν (1) ιερέα, έναν (1) νεωκόρο και δύο (2) ιεροψάλτες, συνολικά δηλαδή τέσσερα (4) άτομα.
  Σίγουρα η ως άνω απόφαση δεν είναι αυτό που όλοι μας επιθυμούμε, είναι όμως το περισσότερο που μπορεί να γίνει στην παρούσα συγκυρία. Ο Μητροπολίτης, οι ιερείς και οι διάκονοι, οι ιεροψάλτες, θα τελούν τη θεία λατρεία τις άγιες αυτές ημέρες, ενώ ο λαός καλείται να εφαρμόσει την προτροπή του Αγίου Χρυσοστόμου και να επιτελεί Πάσχα μέσα στην καρδιά του, συμπροσευχόμενος με τους ποιμένες του από τον ναό της οικιακής του εστίας, το εικονοστάσι και το προσευχητάρι του.
  Ο Μητροπολίτης, εκτός από τη συμμετοχή του στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος, συμπαριστάμενος από τους κληρικούς των Κοιμητηρίων, θα τελέσει  το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής την περιφορά του Επιταφίου στο Κοιμητήριο της πόλεως και θα τελέσει Τρισάγιο για την ανάπαυση των ψυχών των κεκοιμημένων πατέρων και αδελφών μας.
  Η Ιερά Μητρόπολίς μας έχει μεριμνήσει ώστε όλες οι Ακολουθίες του Νυμφίου κατά την Κυριακή των Βαΐων, Μ. Δευτέρα, Μ. Τρίτη, η Ακολουθία του Νιπτήρος την Μ. Τετάρτη, η Ακολουθία των Αγίων Παθών την Μ. Πέμπτη, η Ακολουθία του Επιταφίου την Μ. Παρασκευή καθώς και η Ακολουθία της Αναστάσεως το Μέγα Σάββατο το βράδυ, να μεταδοθούν απ ευθείας τηλεοπτικώς μεν από τον τηλεοπτικό σταθμό της πόλεώς μας NEXT TV, ραδιοφωνικώς δε από τον Ραδιοσταθμό της καθ  ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Διακονία στα fm, 93.8.
 Εκείνο που ιδιαίτερα πονάει όλους μας είναι η συμμετοχή μας στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Ας κάνουμε λίγη υπομονή, να ξεπεραστεί η πανδημία, να ανοίξουν οι Ιεροί Ναοί και να κοινωνήσουμε όλοι μαζί του  Αχράντου Σώματος και του Τιμίου Αίματος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού!
  Οι Ιεροί Ναοί θα μένουν ανοικτοί μετά το πέρας των ιερών ακολουθιών την μεν Μεγάλη Τετάρτη το πρωί για να αγιασθούν οι πιστοί μετά το πέρας του Μυστηρίου του Ιερού Ευχελαίου και την Μεγάλη Παρασκευή από 08:00 έως 13:00 για την προσκύνηση του Εσταυρωμένου και από 14:30 έως 19:00 για την προσκύνηση του Επιταφίου.
 Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί,
Μέσα στις δυσκολίες που περνάμε, η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα μας φανερώνει πως πάντα μετά το Σταυρό, ακολουθεί η Ανάσταση! Αυτή ας είναι η ελπίδα μας, από αυτή ας αντλήσουμε τη βεβαιότητα ότι «θα βρεθούμε ξανά όταν όλα θα έχουν περάσει».
  Καλή και ευλογημένη Μεγάλη Εβδομάδα! Καλή Ανάσταση!

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Ο ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ
ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ